Leesaanbod in de klas

Als je een leesbevorderingsproject wil uitvoeren, moet er natuurlijk wel voldoende leesaanbod zijn in de klas! Een aantal tips om hierin te voorzien:

  • Ga regelmatig naar de Kringloopwinkel. Laatst tikte ik deel 1 tot en met 5 van Harry Potter op de kop voor €1,20 per stuk
  • Neem een schoolabonnement bij de bibliotheek. De voorwaarden zijn per bibliotheek verschillend. Voor mijn groep betaal ik €49,95 per jaar, daarbij zijn ook gastlessen/ leskisten inbegrepen. Op internet zag ik ook bibliotheken die scholen een gratis lidmaatschap aanbieden, of die een kleine bijdrage van €12,50 per groep vragen.
  • Doe een oproep in de nieuwsbrief van de school. Wie wil kinderboeken doneren aan de klas/school? Geef daarbij direct aan dat de leerkracht beslist welke boeken geplaatst worden in de klas. De overige boeken kun je misschien verkopen op een boekenmarkt tijdens de kinderboekenweek!
  • Wissel boeken uit met je collega’s. Vooral als je werkt met parallelklassen is dit een goede tip!

Het introduceren van de boeken vraagt ook wat aandacht. Vaak weten de kinderen niet goed welke boeken er in de kast staan. Ze pakken niet naar bepaalde boeken omdat de kaft hen niet aanspreekt, of de schrijver niet bekend is… Als je vraagt of ze een nieuw boek uitkiezen hoor je ‘Ik heb alles al uit’ of ‘Er staat niets leuks tussen’

Ik ben het project gestart door alle boeken die in de klas aanwezig zijn ( + het nieuwe aanbod van de bibliotheek!) op de tafels in de klas te leggen. De kinderen kregen 20 minuten de tijd om door de klas te lopen, de boeken te bekijken, er een stukje in te lezen en op een verlanglijst te noteren welke boeken ze een keer willen lezen!

Zo werden heel wat boeken ontdekt. Wil je dit ook eens proberen dan kun je het format voor mijn verlanglijstje gebruiken. Dit is natuurlijk ook geschikt om klassikaal wensen op te verzamelen voor nieuwe bibliotheekboeken.

Verlanglijstje Boeken

Boeken die vaak werden gekozen in mijn groep vind je hieronder:

Dit bericht is geplaatst in inspiratie, leesbevordering, Leren Leren en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>