Leesbevordering

20150420_121533In april van dit jaar ben ik met het CED naar New York geweest voor een studiereis. We hebben daar scholen bezocht die werken met de technieken van ‘Teach like a Champion’

Een van de dingen waarvan ik het meest onder de indruk was, was de aandacht die besteed werd aan literatuuronderwijs. Alle bezochte scholen waren doortrokken van het belang van leesonderwijs. In de klassen werden gezamenlijk jeugdklassiekers gelezen en geanalyseerd. In de gangen hingen allerlei posters zoals die het belang van lezen onderstreepten. En overal zag je leerlingen lezen; tijdens de lessen, wachtend in de rij en tijdens hun pauzes!

Nu is er ook veel onderzoek gedaan naar het effect van lezen op de schoolcarrière van kinderen. Misschien ben je onderstaand plaatje weleens tegengekomen op Pinterest:

Screen Shot 2012-11-28 at 4.08.49 PM copymsychel1357504830

Aan het eind van groep 8 zal leerling A het equivalent van 60 volledige schooldagen hebben gelezen.

Voor student B zouden dit slecht 12 schooldagen zijn.

Wie van deze leerlingen zal een grotere woordenschat hebben? Degene die 20 minuten per dag leest of degene die 5 minuten per dag leest? Wie zal een beter taalgevoel ontwikkelen? Wie meer succes hebben op school en in zijn of haar verdere leven?

 

In mijn eigen klas merk ik dat lezen niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is. Spelcomputers, tablets en telefoons vragen wel heel dringend de aandacht!

Tijd dus om extra tijd in lezen en leesplezier te stoppen. Want uit onderzoek blijkt ook dat leesplezier een heel belangrijke factor is om van kinderen echte lezers te maken!

Komende weken kun je van mij een leesproject verwachten, geschikt voor groep 5 tot en met 8, met de nodige downloads! Houd de site dus in de gaten.

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in groep 6/7, inspiratie, leesbevordering, Leren Leren, Teach like a Champion en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>