Start nieuwe schooljaar

Nog een kleine week en dan start voor ons het nieuwe schooljaar. Dit jaar begin ik na 10 jaar onderbouw in groep 6/7! Een flinke omschakeling en ik heb er heel veel zin in!

Omdat we een combinatiegroep hebben vind ik het belangrijk om in het begin van het schooljaar veel aandacht te besteden aan het groepsproces. De kinderen hebben eerder bij elkaar in de groep gezeten, maar in een jaar tijd kan er veel veranderen. Daarom is het goed om direct in goede sfeer en met goede afspraken van start te gaan! Hoe ziet dat er uit?

Maandag: Verwachtingen

De kinderen krijgen een aantal post its en mogen die op verschillende posters plakken. Ze maken de onderstaande zinnen af. Daarna ordenen we ze samen: op welke briefjes staat hetzelfde? Kunnen we bepalen wat we het belangrijkst vinden?

  • School is belangrijk omdat…
  • Wat is je belangrijkste doel dit schooljaar?
  • Wat heb je nodig om dat doel te bereiken?
  • Wat kan de leerkracht doen om je dit jaar goed te helpen?
  • Wat kunnen kinderen doen om te zorgen dat het in onze klas zo soepel mogelijk loopt?
  • Onze klas moet elke dag …… zijn!

Dinsdag: Elkaar beter leren kennen

We doen verschillende kennismakingsspelletjes. De kinderen maken een beschrijving van zichzelf en wisselen dit uit: sport, gezin, huisdieren, favoriete bezigheden etc. Op internet en vooral Pinterest zijn er allerlei leuke vormen te vinden: een vlag, een kubus met verschillende ‘kanten’ van jezelf, of Facebook pagina. Kijk eens op mijn Pinterest bord: Back to School

Woensdag: Regels en afspraken

We kijken terug naar de posters die we op maandag gemaakt hebben en leiden daaruit af welke afspraken we in onze groep willen maken. We bedenken hoe we deze regels op een leuke manier zichtbaar te maken in de klas.

Donderdag: aankleden en gezellig maken

Om te zorgen dat de kinderen zich thuis voelen in de klas wil ik ze graag betrekken bij de inrichting en aankleding. Dus vandaag mogen plantjes mee, worden posters opgehangen, versieren we de weektaakmapjes en maken we iets moois voor op de ramen.

Vrijdag: de tijdcapsule!

Vandaag maken we een tijdcapsule. In een schoenendoos of bijvoorbeeld een Pringle koker verzamelen we allerlei gegevens over onszelf aan het begin van het schooljaar: Een foto, een omtrek van je hand, een touwtje waarmee je lengte is gemeten. De kinderen vullen een blad in over zichzelf: Wat zouden ze willen ontwikkelen in hun houding, welke vaardigheid willen ze leren en welke kennis hopen ze te bezitten aan het einde van het jaar? Alles gaat in de doos en deze wordt afgesloten en versierd. daarna worden ze weggezet tot het einde van het schooljaar… natuurlijk mogen de dozen pas in de laatste schoolweek weer open. Ik ben benieuwd  hoe ze gegroeid zijn en welke doelen zijn behaald!

Dit bericht is geplaatst in back to school, combinatiegroep, groep 6/7, Leren Leren en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>